Tuesday, March 18, 2014

Kenon todennäköisyyksistä

Oletko koskaan ajatellut todennäköisyyksiä ja niiden eroja kaikkein suosituimpien onnenpelien välillä? Kotimaisen Veikkauksen kenon todennäköisyystaulukkoa tarkastellen voimme nimittäin melkoisen helposti huomata, että parhaat (kaikkein useimmiten toistuvat) palautukset tarjoavat kenotasot järjestyksessä parhaasta huonoimpaan sijoittuvat toisiinsa verrattuna seuraavasti:

Kenotaso 4 (jolla laskennallisesti 32,3 % pelatuista riveistä voittaa) on pelaajan kannalta edullisin ja paras pelivalinta. Tämän selittää se, että 60 % mahdollisista osumamääristä (2, 3 ja 4) voittaa, kun taas vain 0 ja 1 eivät tuota palautuksia. Nelostason jälkeen muut tasot ja niiden voittoprosentit sijoittuvat järjestyksessä seuraavasti: (kenotaso) 6 (22,02 %), 3 (19,3 %), 8 (15,54 %), 10 (13,7 %), 5 (13,63 %), 7 (9,66 %), 2 (7,9 %), 9 (6,85 %). Jos pelaamisesi tavoitteena on voittaa rahaa, muista välttää erityisesti kenotasoja 9, 2 ja 7.

Viimeksi mainittujen kolmen kohdalla niiden heikkous piilee tietysti seuraavassa: Seiska- ja ysitasoilla et voita, jos sinulla on 50 % numeroistasi oikein. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta seikasta, ettei sinulla voi olla sellaista prosenttiosuutta numeroistasi oikein! Seitsemän numeron tasolla sinulla tulee olla neljä osumaa, yhdeksän numeron tasolla viisi. Kaikilla parillisilla kenotasoilla voitat jo puolella osuvista numeroista. Muista parittomista tasoista kenotaso viisi (5) ei ole parhaasta päästä tasovertailussa, mutta seiskan ja ysin se päihittää. Parittomista tasoista kolmoskenon pelastaa jollain tapaa se, että kahdella oikealla saa omansa pois.

Kakkostasolla et puolestaan saa yhdellä oikealla sijoitustasi takaisin, vaan voittaaksesi sinun täytyy osua molempiin numeroihisi. Tällöin voittokertoimeksi tulee 7, joka on melkoisen epäedullinen kun huomioidaan sen toteutumisen todennäköisyys, joka on siis 7,9 %. Ollakseen pelaajalle matemaattisesti voitollinen pelikohde, tulisi kenon kakkostason voittokertoimen olla ~12,66 eli mieluusti 13 (seitsemän sijaan).


Löydät itsellesi sopivimman ja siitä kaikkein parhaasta kohtaa kutkuttavimman kenotason helposti kerroin- ja todennäköisyystaulukoita tarkastellen ja vertaillen. Kannattaa muistaa, että vaikka kenon tarjoamat kertavoitot ovat yleensä klassista lottoa pienemmät, voi voittaminen kenossa olla huomattavasti runsaslukuisempaa paremmin ja etenkin useammin palkitsevien alavoittoluokkien ansiosta. Mikäli jatkuva voittaminen kiehtoo, on keno huomattavan hyvä vaihtoehto juuri sinulle. Kenon kokonaisen voittotaulukon näet tästä.

No comments:

Post a Comment