Monday, March 3, 2014

Epäitsekkyyden huippu

Oletko sinä kuullut tai lukenut miehestä, joka lahjoitti koko lottovoittonsa pois? Minäpä olen. En vahvista tarinan todenperäisyyttä, mutta kerron, kuinka tämä kaikki tapahtui.

Elettiin varsin rahakasta ja korkean elintason aikaa, jolloin sattui kuitenkin käymään niin, että Villeksi tässä yhteydessä tituleerattava miekkonen laittoi vaimonsa kanssa kauppareissulla ollessaan ”vetämään” yhden lottotiketin. Piljetiksikin tuota lappusta voi kutsua ken haluaa. Villen onnistui voittaa tuolla kuusi riviä ihan peruslottoa sisältäneellä koneen arpomalla lipukkeellaan viikkoarvonnan päävoitto.

Ville oli kuitenkin jo kypsään ikään ja vauraaseen omaisuuteen saakka ehtinyt mies; hän tunsi, ettei hän tarvitse parin miljoonan voittoaan. Hän päätti tehdä ennen tekemättömän tempauksen ja lahjoittaa koko voittopottinsa muille ihmisille, tutuille ja tuntemattomille. Ensiksi hän palkitsi tietysti vaimonsa, jota ilman hän ei olisi tuolle onnekkaalle kauppareissulle alun pitäen lähtenytkään.

Ville helli vaimoaan lahjoin, joten hän saattoi itsekin nauttia epäsuorasti vaimolle tarjotuista kylpylälomista ja belgialaisista suklaista. Ison siivun rahaa hän lahjoitti pariskunnan kolmelle aikuiselle lapselle ja erityisesti näiden seitsemälle lapselleen eli omille lapsenlapsilleen. Lapset saivat opiskelurahastoa, mopedia ja tietysti myös villasukkia. Eiväthän kaikki lahjat voi olla mieluisia. Ei, vaikka niihin sijoitettavaa valuuttaa olisi selvästi kolmatta miljoonaa.

Näiden hellimisten jälkeen Ville päätti tokaista viimeisen harkitun monetaarisen iskunsa; hän toimitti puolet jäljellä olleesta summasta kotimaansa lastensairaalalle. Toisen puolen hän lahjoitti siskonsa nimissä perustamansa säätiönsä kautta hengenvaarallisten tautien kanssa taistelevien ihmisten kuntouttamista ja parantamista varten.


Tarinamme ”Villen” esimerkki on varmasti jotakuinkin ainutlaatuinen tapaus lottovoittajasta, joka ei suoranaisesti osta mitään voittorahoillaan. Mitä sinä hankkisit, jos voittaisit merkittävän rahallisen omaisuuden silkan tuurin sanelemana? Vaikuttaisiko oma ikäsi ja terveystilanteesi päätöksiisi? Totta kai ne vaikuttaisivat. 

On hankala kuvitella yhtäkään ihmistä, joka pitäisi tasan koko potin itsellään. Samalla on vaikea kuvitella toista tämän tarinan päähenkilön kaltaista yksilöä, joka luovuttaisi 100 % voitostaan läheisilleen ja hyväntekeväisyyteen. Ville ei siis hankkinut itselleen mitään. Tämä toki herättää kysymyksen siitä, kuinka muiden auttaminenkin voi olla itseään ja omaa egoa pönkittävä teko. Mutta ei mennä siihen tällä kertaa. Mennään mieluummin vaikka osoitteeseen http://www.money.co.uk/article/1002156-how-the-lives-of-10-lottery-millionaires-went-disasterously-wrong.htm ja katsotaan, miten pilalle lottovoittajankin asiat voivat mennä.

No comments:

Post a Comment